Kostnader ved lån

Når du tar opp et lån så koster det deg penger. Hva det koster varierer fra bank til bank. Kostnadene varierer også litt fra lån til lån. Er du en person som bryr deg om hvor mye du betale for ting kan det være smart å sette seg ned å virkelig sette seg inn i hva de forskjellige låneordene betyr og hva et vil si og betale på et lån.

Rente og avdrag

De vanligste ordene og kostnadene folk kjenner er renter og avdrag. Rentene er den prosentvise kostnaden av å låne penger. Den kommer i en nominell form, altså hva renten på lånet er, og i en effektiv form som også baker inn hvor mye det koster å betale renten, avdrag og andre kostnader banken slenger på. Renten og avdrag betales hver måned. Du kan få avdragsfrie perioder, men det forlenger bare hvor lang tid det tar å betale ned lånet ditt. Fordelen med avdragsfritt er hvis du sliter økonomisk og allerede har et billig forbrukslån eller annet type lån, så kan du i hvert fall redusere den månedlige økonomiske byrden på deg som person.

Rentefritak betyr at du ikke betaler rente, men at banken istedenfor legger rentebeløpet som du skulle ha betalt på hovedstolen. Hovedstolen er lånet, eller grunnbeløpet, som renten beregnes fra. Hvis du med andre ord ikke betaler rente, så vokser lånet ditt hver eneste måned.

Gebyrer

Det finnes mange flotte gebyrer bankene skaper for å dekke det de ser på som kostnader ved å låne ut penger. Etableringsgebyr er gebyret banker legger på for å starte lånet eller for å utstede lånet. Banken tar pengene før du får lånet, så de får en fin start fra dag en. Her kan bankene fort ta flere tusen kroner. Fint å finne en bank med 0 i etableringsgebyr, da får du et par tusen kroner mer dagen lånet utbetales. Det kan komme godt med.

Termingebyrer er også noe bankene liker å legge på. Gebyrer skal dekke kostnaden med å utstede den månedlige fakturaen. Det kan koste fra 0 kroner til en hundrelapp. Nå koster det ikke noe å utstede disse fakturaene, men de liker å si at de gjør det. Finner du en bank som ikke tar seg betalt hver termin sparer du fort tusen kroner per år.

Ønsker du å forandre på lånet kan noen banker kreve et endringsgebyr. Du må med andre ord betale for å få mer penger. I tillegg til at de kan legge på andre lån, som etableringsgebyr eller andre, hvis de ser på det nye lånet som et nytt lån og ikke fortsettelsen av det gamle lånet.

Tinglysning

Forbrukslån krever ikke tinglysning av lånet eller av sikkerhet på lånet. Du slipper da å betale gebyr for å tinglyse. Det koster for flere hundre kroner. På denne måten er det ganske kjekt å ta opp forbrukslån fordi du slipper å stille sikkerhet, betale for tinglysning, og samtidig måtte komme med noe som helst form for garantier.